La Coordinadora d’Esquerra Unida a Castelló, Carmen Carreras, juntament amb membres de l’agrupació local, ha visitat avui als i les representants de la Coordinadora Estatal d’Estibadors Portuaris: “En la visita que hem fet avui als i les estibadores ens hem trobat de front amb totes les mentides que la patronal del sector, ANESCO, amb la complicitat d’alguns mitjans de comunicació, han dit d’ells i el seu treball, que no és més que la crítica a un sector de treballadors i treballadores auto-organitzats en la defensa dels seus llocs de treball. És aquesta organització la que ni la patronal ni el PP poden suportar, perquè demostra que la unió dels i les treballadores és la millor eina per lluitar contra l’explotació laboral”.

En aquest sentit, Carmen Carreras ha volgut desmentir alguna de les mentides que s’han dit dels i les estibadores: “En primer lloc, creiem que es necessari aclarir que els estibadors no tenen cap monopoli de res. Aquest oligopoli pertany a les 4 empreses d’estiba que operen en exclusiva al port de Castelló, de forma que si un vaixell vol descarregar els seus contenidors ha de passar obligatòriament per una d’aquestes empreses. I aquestes empreses són les que han de contractar als estibadors, que cobren per cada contenidor descarregat la quantitat de 80 cèntims. No estem davant de treballadors i treballadores amb privilegis, sinó davant d’uns estibadors i estibadores que s’han organitzat i lluitat pels seus drets laborals, i que són avui dia el millor exemple de la força de la unió als centres de treball”.

A més a més, la Coordinadora d’EUPV Castelló ha volgut criticar durament la proposta que la patronal ANESCO amb la complicitat del PP, han posat damunt de la taula en la reforma de l’estiba: “Avui dia, quan vaixell vol descarregar la seua mercaderia, contracta a una de les 4 empreses que operen en exclusiva al port i és aquesta qui contracta als estibadors, que en un règim solidari s’autoorganitzen en un sistema rotatori per tal que tothom treballe exactament el mateix. El que pretén la dreta és fer desaparèixer aquesta organització interna creant un “Centre Portuari d’Ocupació”, que vindria a ser com una ETT a la qual les empreses acudirien per a contractar els i les estibadores, que perdrien el seu conveni col·lectiu i tots els drets adquirits, precaritzant completament tots els llocs de treball. Des d’Esquerra Unida estem per la millora de les condicions laborals i és per aquest motiu que el nostre suport a la Coordinadora d’Estibadors Portuaris va néixer des del principi del conflicto, i continuarà amb l’acte públic que farà EUPV Castelló a La Flama amb els i les estibadores el pròxim 6 d’abril a les 19 hores.

Per últim, Carmen Carreras ha volgut parlar de la cara fosca del treballador dels i les estibadores: “Quan als tertulians se’ls ompli la boca parlant dels privilegis d’aquests treballadors callen tota la part negativa. Estem parlant d’una sinistralitat laboral que va créixer un 46,7% de l’any 2015 al 2016 com a conseqüència de l’augment de les hores de treball i d’unes zones de treball massa insegures. Parlem també del treball amb sustancies perilloses com ara el Feldspat, que és cancerigen, el coque, que és un subproducte del petroli i els diferents tipus de sulfats i productes químics, amb protocols de seguretat aplicats només per la lluita sindical d’aquests treballadors i treballadores. I cal explicar que precisament qui té la culpa d’aquest increment de l’excés horari no es altra que la patronal ANESCO que es nega a augmentar la plantilla dels i les estibadores com demanen des del sindicat. Per tots aquests motius, des d’Esquerra Unida ens sembla un motiu d’orgull compartir la seua lluita, que no és més que la lluita obrera en defensa del seu lloc de treball, i continuarem donant suport a totes les sues accions, esperant que cada cop més gent s’unisca a aquesta batalla contra les privatitzacions perquè, si avui son els i les estibadores, demà pot ser qualsevol. Ni un pas enrere!”

Castelló a 17 de març de 2017