La coordinadora d’Esquerra Unida del País Valencià a Castelló, Carmen Carreras ha volgut criticar la decisió de la Colla del Rei Barbut de programar el dia de la magdalena un espectacle absolutament degradant: “Que s’organitze un festival que la mateixa organització anomena com a Hortefest amb un cartell únicament de dones ja seria una decisió masclista reprovable, però fer-ho directament un 8 de març, dia d’una vaga general feminista, es insultant i denigrant per a totes les dones. Es per aquest motiu que exigim a la Colla del Rei Barbut la retirada d’aquest cartell i una rectificació pública”.
Però, la portaveu de l’organització d’esquerres no ha volgut només assenyalar a la Colla del Rei Barbut, sinó també a la Conselleria de Festes de l’Ajuntament de Castelló: “El que fa molt de temps que reclamem les dones de Castelló és que totes i tots puguem gaudir de les festes en igualtat, i d’això la màxima responsable és la regidoria de festes. Ja és prou indignant que una colla puga presentar una programació com aquesta com per, a més, tindre que sumar que estem davant d’una colla que rep subvencions públiques i que forma part de la Federació de Colles. El primer pas que haurien de fer des de la regidoria es retirar aquestes subvencions sinó es canvia el cartell, i incloure per al futur a les properes convocatòries de subvencions el compromís en la igualtat de gènere, de forma que totes les organitzacions sàpiguen que denigrar a les dones tindrà el rebuig de l’Ajuntament de Castelló i de totes les organitzacions”.
A més a més, la coordinadora d’Esquerra Unida a Castelló ha volgut recordar que aquesta no és la primera polèmica entre el món del feminisme i les festes: “Sembla que any rere any es repeteix la polèmica entre les festes i el feminisme sense que l’Ajuntament prenga cap nota ni faça res concret al respecte. L’any passat va ser una guia dient-nos a les dones el que havíem o no de fer per eixir de festa en consells inacceptables. Ara ens trobem amb una colla que programa un Hortefest el dia de la dóna per a riure de les dones. És per aquest motiu que exigim a l’Ajuntament que pose com a condició a totes les organitzacions del mon fester l’acceptació de la igualtat de genere per tal de poder participar dels diferents òrgans de les festes, ja siguen colles, gaiates o qualsevol altra entitat. Només demanem unes festes iguals per a tots i totes”.
Per últim, Carmen Carreras va voler convidar a la ciutadania a organitzar-se i mostrar el seu rebuig a aquestes iniciatives: “Creiem que l’expulsió del PP de l’alcaldia de Castelló hauria de portar canvis concrets que feren innecessàries aquestes reivindicacions, però si l’actual equip de govern decideix mirar cap a un altre costat i permetre les burles cap a les dones, mes encara un 8 de març, que no es sorprenguen de trobar-se al davant a una ciutadania organitzada, a totes les dones que estem fartes de ser objecte de burla i ciutadanes de segona a les nostres festes. No pararem fins a conseguir unes festes en igualtat, unes festes per a tots i per a totes”.
Esquerra Unida Castelló ha presentat avui una instància a la Diputació i a l’Ajuntament de Castelló denunciant com sexista l’esdeveniment programat per la Colla del Rei Barbut anomenat “Horteraulas”
19 de febrero de 2018